W
tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas.
Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na
nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach
handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez
internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej
rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak
byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki,
puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw
wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...
Pierniczki
Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w
całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w
ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.
Pierniczki świąteczne
Składniki:
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 34 g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka (jedno jajko roztrzepujemy - będzie do posmarowania pierniczków)
- 150 g masła
- 1,4 szklanki mleka
- laska wanilii
- skórka z pomarańczy
- kilka kropli aromatu waniliowego i pomarańczowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
- 0,5 łyżeczki zmielonego anyżu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Do
rondelka włożyć masło, dodać cukier waniliowy i cukier, miód, skórkę z
pomarańczy, wanilię, aromaty i przyprawy. Z laskę wanilii po wyskrobaniu
ziaren również wkładam do rondelka, aby oddała swój zapach i smak.
Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z
ognia i odstawić do ostygnięcia. Potem mąkę wraz z sodą przesiewamy
przez sitko. Do mąki dodajemy ostygniętą masę, jajko i zagniatamy
ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można dodać jeszcze
trochę mąki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy ciasto na grubość
około 5 mm. Następnie foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W
pieczeniu pierniczki urosną, więc zachowujemy między nimi lekki odstęp.
Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 12 minut. Po
wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte pierniczki
dekorujemy według uznania. Przechowujemy je w szczelnym opakowaniu do 2
tygodni.
***
Lukier o smaku cytrynowym
Składniki:
- 1 białko
- sok z połowy cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Do
białka dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, aromat i następnie
wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za
rzadki, można dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodajemy odrobinę
wody. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki.
Dla
mnie zapach pierniczków jest to zapach świąt nr 1 w święta! Jedyną wadą
pierniczków jest to, że bardzo szybko, w niewyjaśnionych
okolicznościach znikają. Zostają tylko okruszki… .
Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).