Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z boczkiem, orzechami, owocami i sosem winegret / Salad with bacon, nuts, fruits and vinaigrette sauce


Składniki / Ingredients:

200 g boczku / 200 g bacon
mix sałat / mix lettuces
sos winegret / vinaigrette sauce 

szklanka 100% soku Hortex jabłko / glass of 100% Hortex apple juice
250 g truskawek / 250 g strawberries
100 g orzechów włoskich / 100 g handfuls of shelled walnuts 
250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries

100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese

Sposób przygotowania / Preparation:
Smażenie: ok. 15 min, przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4

Najpierw smażymy plastry boczku. Po przygotowaniu boczku myjemy oraz suszymy warzywa i owoce. Orzechy kroimy na połówki. Truskawki kroimy na cztery części. Ser kroimy w kostkę. W misce mieszamy mix sałat, kawałki truskawki, borówki, orzechy i ser. Na górze układamy plastry boczku. Całość skrapiamy sosem winegret. Do sałatki polecam szklankę soku 100% jabłko Hortex, który podkreśla smak. Smacznego!

*****


First, we fry the bacon slices. After preparing the bacon, we wash and dry vegetables and fruits. We cut the nuts into halves. We cut the strawberries into four pieces. We cut the blue cheese into cubes. We mix lettuce, strawberries, blueberries, nuts and cheese in a bowl. Place the bacon slices on the top. We sprinkle vinaigrette sauce. For a salad I recommend a glass of 100% Hortex apple juice, which emphasizes the taste. Enjoy your meal!

Przepis na sos winegret / Recipe for vinaigrette sauce

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar