Składniki / Ingredients:
250 g margaryny / 250 g of margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour
4 jajka / 4 eggs
32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam
śliwki / plums
skórka z cytryny / peel of lemon
tortownica / springform pan
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12
Najpierw
rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem myjemy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy
je na ćwiartki. Mieszamy ze sobą suche
składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem
waniliowym i skórką z cytryny, dodajemy suche składniki, dżem i
miksujemy wszystko ze sobą. Na
końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą
masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na masie i
delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175
stopni) na 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem
ciasto dekorujemy resztą części śliwek i posypujemy cukrem pudrem.
Prosto i smacznie!
*****
First,
we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash the plums, get
rid of the pips and we cut them into equal quarters. We mix dry
ingredients (flour and baking
powder) together. We whip eggs with vanilla sugar and peel of lemon, we
add dry
ingredients, jam and mix it all together. At the end, we add the
margarine
and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished
dough, we pour into springform pan and arrange the plums on the dough
and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175
degrees) and bake for 30 minutes. After baking, we let the cake cool.
Before serving, we decorate the dough with the rest of the plums and
sprinkle with powdered sugar. Simple and delicious!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).