Przejdź do głównej zawartości

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients:

250 g margaryny / 250 g of margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour 
4 jajka / 4 eggs
32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam
śliwki / plums
skórka z cytryny / peel of lemon
tortownica / springform pan

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 

Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem myjemy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy je na ćwiartki. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i skórką z cytryny, dodajemy suche składniki, dżem i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem ciasto dekorujemy resztą części śliwek i posypujemy cukrem pudrem. Prosto i smacznie!

*****

First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash the plums, get rid of the pips and we cut them into equal quarters. We mix dry ingredients (flour and baking powder) together. We whip eggs with vanilla sugar and peel of lemon, we add dry ingredients, jam and mix it all together. At the end, we add the margarine and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the plums on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake for 30 minutes. After baking, we let the cake cool. Before serving, we decorate the dough with the rest of the plums and sprinkle with powdered sugar. Simple and delicious!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Domowy makaron / Homemade pasta

Składniki / Ingredients: 200 g mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistą) / 200 g wheat flour (I use whole wheat) 1 jajko / 1 egg 2 żółtka / 2 egg yolks około 1/2 szklanki ciepłej wody / about 1/2 cup of warm water po 1 łyżeczce soli i oliwy / 1 teaspoon of salt and oil