Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe frytki / Carrots fries


Składniki / Ingredients:

młode marchweki / young carrots
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli /
pinch of salt
sok z pomarańczy / orange juice
1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 teaspoon sweet paprika
1 czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
szczypta rozmarynu / pinch of rosemary


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min


Najpierw myjemy marchewki, obieramy i kroimy w zapałki (średniej grubości). Marchewki układamy na blaszce włożoną papierem do pieczenia. Potem polewamy je oliwą z oliwek (nie za dużo), skrapiamy sokiem z pomarańczy. Następnie posypujemy je przyprawami (przypraw delikatnie wcieramy w marchewki). Wkładamy marchewki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Tak przygotowane marchewki są pyszne i smaczne!


*****

First, we wash, peel the carrots and cut them into matches (average thickness). We put the carrots in a form cover of baking paper. Then, we pour the carrots with olive oil (not too much) and orange juice. Next, we sprinkle them with spices (we rub spices into carrots, gently). We put the carrots in the preheated oven (180 degrees) for 20 minutes. The carrots prepared this way are delicious and tasty!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime