Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe frytki / Carrots fries


Składniki / Ingredients:

młode marchweki / young carrots
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli /
pinch of salt
sok z pomarańczy / orange juice
1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 teaspoon sweet paprika
1 czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
szczypta rozmarynu / pinch of rosemary


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min


Najpierw myjemy marchewki, obieramy i kroimy w zapałki (średniej grubości). Marchewki układamy na blaszce włożoną papierem do pieczenia. Potem polewamy je oliwą z oliwek (nie za dużo), skrapiamy sokiem z pomarańczy. Następnie posypujemy je przyprawami (przypraw delikatnie wcieramy w marchewki). Wkładamy marchewki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Tak przygotowane marchewki są pyszne i smaczne!


*****

First, we wash, peel the carrots and cut them into matches (average thickness). We put the carrots in a form cover of baking paper. Then, we pour the carrots with olive oil (not too much) and orange juice. Next, we sprinkle them with spices (we rub spices into carrots, gently). We put the carrots in the preheated oven (180 degrees) for 20 minutes. The carrots prepared this way are delicious and tasty!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan