Przejdź do głównej zawartości

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients:

250 g margaryny / 250 g of margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour 
4 jajka / 4 eggs
32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam
śliwki / plums
skórka z cytryny / peel of lemon
tortownica / springform pan

 

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 

Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem myjemy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy je na ćwiartki. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i skórką z cytryny, dodajemy suche składniki, dżem i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem ciasto dekorujemy resztą części śliwek i posypujemy cukrem pudrem. Prosto i smacznie!

*****

First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash the plums, get rid of the pips and we cut them into equal quarters. We mix dry ingredients (flour and baking powder) together. We whip eggs with vanilla sugar and peel of lemon, we add dry ingredients, jam and mix it all together. At the end, we add the margarine and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the plums on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake for 30 minutes. After baking, we let the cake cool. Before serving, we decorate the dough with the rest of the plums and sprinkle with powdered sugar. Simple and delicious!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime