Przejdź do głównej zawartości

Crostini z cytryną i rozmarynem / Crostini with lemon and rosemary


Składniki / Ingredients:

3 sztuki ciabatt / 3 pieces ciabatt
suszony rozmaryn /
dried rosemary
sól / salt
oliwa z oliwek z cytryną / olive oil with lemon

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: 26 sztuk


Pieczywo kroimy na 1 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy je pędzelkiem oliwą (tak około 1 łyżeczki oliwy na 1 sztukę). Posypujemy solą do smaku i rozmarynem (tak około 2 szczypty na 1 sztukę). Gotowe pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 10 minut. Gotowe crostini świetnie smakują na ciepło i ostudzone, smacznego!

*****

We cut the ciabatta into 1 cm pieces and place them on a mold lined with baking paper. Then, we brush them with olive oil (about 1 teaspoon of olive oil for one piece). Sprinkle salt and rosemary to taste (about 2 pinches for one piece). We put the finished them into a hot oven (200 degrees) for 10 minutes. Ready crostini, it's great taste for warm and cooled, Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime