Przejdź do głównej zawartości

Crostini z cytryną i rozmarynem / Crostini with lemon and rosemary


Składniki / Ingredients:

3 sztuki ciabatt / 3 pieces ciabatt
suszony rozmaryn /
dried rosemary
sól / salt
oliwa z oliwek z cytryną / olive oil with lemon

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: 26 sztuk


Pieczywo kroimy na 1 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy je pędzelkiem oliwą (tak około 1 łyżeczki oliwy na 1 sztukę). Posypujemy solą do smaku i rozmarynem (tak około 2 szczypty na 1 sztukę). Gotowe pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 10 minut. Gotowe crostini świetnie smakują na ciepło i ostudzone, smacznego!

*****

We cut the ciabatta into 1 cm pieces and place them on a mold lined with baking paper. Then, we brush them with olive oil (about 1 teaspoon of olive oil for one piece). Sprinkle salt and rosemary to taste (about 2 pinches for one piece). We put the finished them into a hot oven (200 degrees) for 10 minutes. Ready crostini, it's great taste for warm and cooled, Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan