Składniki / Ingredients:
250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone
250 g truskawkek / 250 g strawberries
mus truskawkowy / strawberry mousse
1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36%
200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies
3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar
1 żółtko / 1 egg yolk
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji: 6
Zaczynamy
od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub
szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu
truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem
innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a
potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy
truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny,
smacznego!
*****
We
begin by crushing biscuits in a blender. We put them on the bottom of
the cups or glasses with a flat bottom. We pour one tablespoon of
strawberries mousse on the biscuits. Then, we whip egg yolk with
powdered sugar in the bowl. Then, we whip the cream in another bowl. We
mix the egg yolks with the mascarpone, then we add the whipped cream and
gently stir to a homogeneous mass. We put mass at the crushed biscuits
with mousse. At the top of the dessert, we put strawberries for
decoration. Dessert cool it in the refrigerator at least 3 hours, bon
appetit!
Przepis na mus truskawkowy / Recipe for Strawberry mousse
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).