Składniki / Ingredients:
4 sztuki cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellow
wędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste)
1 szklanka wody przegotowanej / 1 cup of boiled water
szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika
szczypta pieprzu / pinch of pepper
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon marjoram
olej do smażenia / oil for frying
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4
Najpierw
kroimy boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia
musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja
użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i
podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę,
przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię
przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na
ciepło z grzankami z chleba.
*****
First,
we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be
deep and has lid). We cut the onion into thin half-circle (I used a
cabbage slicer). When the bacon is brown, we put onions and we fry until
the onion has softened. Then, we turn down the gas, we add water,
spices and we mix all components together very well. We cover lid on the
pan and we cook all on low heat for about 20 minutes. We serve hot dish
with croutons of bread.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).