Składniki / Ingredients:
2 szklanki wina czerwonego półwytrawne / 2 glasses of red wine semi-dry
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
15 g cukru cynamonowego / 15 g cinnamon sugar
miód / honey
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger
2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange
1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2
Wlewamy
wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i
imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie
doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1
plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy
miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)!
*****
We
pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon
sugar, cloves and ginger. We boil the wine to simmer, stirring
constantly (we don't bring the wine to a boil). We add a juice of 1
orange slice and we mix very well, before heated up. Just before
serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of orange and lemon. Done
:)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).