Przejdź do głównej zawartości

Orzeźwiająca herbata z miętą / A refreshing tea with mint


Składniki / Ingredients:

3 gałązki świeżej mięty / 3 sprigs fresh mint
1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon
1 łyżeczka miodu / 1 teaspoon honey


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 10 min, parzenie: ok. 5 min, ilość porcji: 2

Najpierw musimy zagotować wodę w czajniku. Do filiżanki wkładamy 3 gałązki mięty i zalewamy wrzątkiem. Potem parzymy około 5 minut pod przykryciem. Dodajemy łyżeczkę miodu i plasterek cytryny, herbata gotowa, na zdrowie ;)!

*****

First, we need to boil water in the kettle. We put 3 sprigs of mint in a cup and pour they boiling water. Then, we infuse tea about 5 minutes under the cover. We add a teaspoon of honey and a slice of lemon, tea ready, on health;)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan