Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients:

3 ziemniaki / 3 potatoes
4 marchewki / 4 carrots
1 cebula / 1 onion
1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth 
2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
150 g sera koziego / 150 g goat cheese
olej / oil
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes)
150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense)
prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Marchew, ziemniaki, cebulę i czonek kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy olej i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez 20 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy ser kozi i przyprawy. Miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Podajemy zupę z pestkami słoneczika i kawałkami marchewki. Smacznego!

*****

Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut carrots, potatoes, onion and garlic into pieces. Then, we put them in a pot with a thick bottom, we add the oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we pour the vegetables broth and boil them for 20 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pot from the heat, we add the goat cheese and spices. We mix everything of the blender to a homogeneous mass. At the end, we add yoghurt and mix. Serve the soup with a sunflower seeds and pieces of carrots. Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime