Przejdź do głównej zawartości

Makaron z cukinii i bułeczki focaccia / Pasta with zucchini and scones focaccia


Składniki / Ingredients:


4 cukinie / 4 courgettes
1 (400 g) puszka pomidorów cherry bez miąższu / 1 (400 g) can of cherry tomatoes without pulp
70 g parmezanu (starty) / 70 g parmesan (grated)
1 łyżeczka bazyli / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
szczypta soli / pinch of salt
10 oliwek zielonych (pokrojone) / 10 green olives (sliced​​)
10 oliwek czarnych (pokrojone) / 10 black olives (sliced​​)
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
oliwa na patelnię / oil in a frying pan


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2

Przygotuj makaron z cukinii. Szatkownicą lub obierakiem pokrój cukinię wzdłuż w długie cienkie wstążki, bez środka z pestkami to wyrzucamy. Pokrój wstążki na 3 lub 4 cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory cherry i czosnek, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Potem widelcem rozdrobnij sos pomidorowy, wymieszaj z oliwkami i solą, dopraw bazylią i oregano. Zdejmij z ognia, włóż na minutę cukinię i wymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia.

*****

We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We cut the ribbon into 3 or 4 thin strips. We heat the oil in a large skillet, we add the cherry tomatoes, garlic and we cook simmer for 10 minutes. Then, we shred the tomatos a fork, we mix all with olives, salt, basil and oregano. We remove skillet from the heat, we put a zucchini on skillet for minute and we stir to warm and cover her the sauce. We put strips of zucchini on plates, sprinkle with plenty of grated parmesan and we give with hot buns focaccia from the oven. 

Przepis na bułeczki focaccia / Recipe for buns focaccia

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)