piątek, 21 listopada 2014

Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse


Składniki / Ingredients:

  • 2 torebki ryżu / 2 bags of rice
  • 1 kg gruszek / 1 kg pears
  • 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
  • 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
  • naczynie żaroodporne / baking dish
  • szczypta soli / pinch of salt 
  • masło / butter 
  • płatki migdałów / almond flakes
  • 1 łyżka bułki tartej / 1 tablespoon bread crumbs
 
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4
 

Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem brzoskwiniowym.

*****


We boil rice in salted water for 20 minutes on low heat. When cooked rice, we must drain off the rice. We melt 4 tablespoons butter in a pan and we leave to cool. We wipe off pears into a bowl, we add bread crumbs, sugar cane and vanilla. Then, we mix well all ingredients together. We smear butter baking dish. We put a layer of rice (1 bag), a layer of pears, a layer of peach mousse and rice again (1 layer). At the end, we pour the melted butter and sprinkle with almond flakes. We put dish in the oven (180 degrees) for 40 minutes. Before serving, we pour baked rice a peach mousse.

Przepis na mus brzoskwiniowy / Recipe for peach mousse

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

4 komentarze :

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).