niedziela, 25 stycznia 2015

Cytrynowe naleśniki z twarożkiem, kremem cytrynowy i pomarańczą / Lemon pancakes with cottage cheese, lemon cream and orange


SkładnikiIngredients:
  • 1 (250 ml) szklanka mleka / 1 (250 ml) cup of milk
  • 1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water
  • 2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes
  • 3 jajka / 3 eggs
  • 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
  • szczypta soli pinch of salt
  • skórka z 1 cytrynypeel with 1 lemon
  • sok z 1 cytryny / juice of 1 lemon
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego / 1 teaspoon lemon aroma
  • 500 g twarogu półtłustego / 500 g curd semi greasy
  • 150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar
  • 1 żółtko / 1 egg yolk
  • 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
  • olej do smażenia / oil for frying

Sposób przygotowaniaPreparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10

Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy je kremem cytrynowym i przyozdabiamy kawałkami pomarańczy. Prosto i smacznie!


***** 

First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar, aroma, juice of lemon, peel and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and yogurt, then we mix everything together very well. We wrap pancakes with cheese in scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we pour them lemon cream and we decorate pieces of orange. Simple and delicious!

Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream

2 komentarze :

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za zaproszenie do konkursu :). Popatrzę i zapoznam się z konkursem. Jak wymyślę coś do 5 lutego to się zgłoszę ;) .....

      Usuń

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).