poniedziałek, 30 marca 2015

Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-bean


Składniki / Ingredients:

  • makaron cannoli / pasta cannoli
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken
  • szczypta soli / pinch of salt
  • 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka / 2 teaspoons seasoning for chicken
  • 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
  • sos pomidorowy / tomato sauce
  • zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml
  • soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml 
  • 50 g masła / 50 g butter 
  • fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming
  • szczypta cukru / pinch of sugar
  • szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika
  • szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
  • wędzony boczek / smoked bacon
 
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4
 

Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę polewamy roztopionym masłem.

*****


We cook pasta al dente (I used almost the whole package of pasta 500 g to dish). We fry the meat in olive oil to hot pan. We add to meat a pinch of salt, chicken of seasoning, garlic and mix. The whole cook for about 20 minutes. We cut bacon and fry in olive oil to hot pan, then withdraw it from the excess fat. We smear butter baking dish. First, we put the pasta, then we put chicken and vegetables (peas and lentils). Then again we put a layer of pasta. All, we pour tomato sauce, sprinkle with grated cheese and bacon. We put the dish in the oven (180 degrees) for about 20 minutes. As a supplement prepare string-bean. We fry it in olive oil to hot pan, season with salt, sugar, paprika and pepper. We mix string-bean and cook for about 10 minutes. We pour melted butter string-bean.

Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce

W parze ze zdrowiem

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).