Przejdź do głównej zawartości

Bliny



Składniki / Ingredients:

300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
3 jajka / 3 eggs
2 szklanki mleka / 2 glass of milk
500 g jogurtu greckiego / 500 g Greek yogurt
30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
szczypta soli / pinch of salt
cukier puder / powder sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: 30 min, ilość porcji: dla 4 osób


Najpierw oddziel białko od żółtek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia), a mokre ze sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec delikatnie połącz ciasto z białkami. Placki smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Tuż przed podaniem posypujemy bliny cukrem pudrem, smacznego!


*****

First, we separate the protein from the yolks and stiffen them with a pinch of salt. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (sift the flour and combine with baking powder) and mix wet together (yolks beat with vanilla sugar, add milk and yogurt). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. Finally, we  combine the dough with the proteins, gently. Fry the pancakes until golden brown in a hot pan. Just before serving, we sprinkle a powder sugar bliny, enjoy your meal!


Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan