Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries


Składniki / Ingredients:


250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough
4 jajka / 4 eggs
3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar
3/4 szklanki kakao / 3/4 cup cacao
wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted)
1 szklanka wiśniówki (wódka lub spirytus) / 1 cup cherry brandy (vodka or spirit)
tortownica / springform pan


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12

Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Potem dodajemy margarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!

*****

First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries about 30 minutes in cherry brandy (fresh cherries need a good wash, dry and delete pitted). We mix dry ingredients (flour and baking powder) together. We whip eggs with sugar and vanilla sugar, we add dry ingredients and mix it all together. We add the margarine and we mix. At the end, we add cacao and we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the cherries (we have to dry out of the marinade) on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake for 30 minutes. Simple and delicious!


Komentarze

  1. Mmm, boskie :) Cudowną ma konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :), a do tego proste i szybkie do przygotowania ;).

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan