Przejdź do głównej zawartości

Porozmawiajmy o blog / Let's talk about blog .....

Nie jest to po prostu blog kulinarny czy graficzny. Jest to połączenie tych dwóch tematów, bo obydwa są bliskie memu sercu. Projektowanie i gotowanie to moje dwie największe pasje. Zanim zaczęłam tworzyć prace na komputerze w programie graficznym, najpierw rysowałam. Rysuję od dziecka, najpierw robiłam to na ścianach w domu, potem przerzuciłam się na blok rysunkowy. Na studiach poznałam programy graficzne i tak zaczęła się moja przygoda z grafiką. Do gotowania też podchodzę jak do sztuki. Zaczynałam od wypieków i dopiero na studiach zaczęłam eksperymentować. Na początku używałam tylko trzech podstawowych przypraw: sól, pieprz i papryka. Dopiero od mojej cioci z Olsztyna dowiedziałam się o przyprawach. Moi przyjaciele i mój mąż uważają, że potrafię i dobrze gotuję. Tak samo myślą jeśli chodzi o projektowanie. Chcę się podzielić z Wami moimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Przedstawię też smaki mojego dzieciństwa z mojego regionu Kurpiowszczyzny. Początki były ciekawe i trudne, ale staram się być perfekcyjna w swoich działaniach. Nie przejmuję się jak coś mi się nie uda.

*****

This isn't just a culinary or graphic blog. It's the combination of these two themes, because they are both close to my heart. Design and cooking are my two greatest passions. Before I began to create works on a computer in a graphics program, first I drew. I drew as a child, first I did it on the walls in my home, then I switched to the sketchbook. In college, I learned graphic programs and so I began my adventure with graphics. Also, I approach to cooking as the art. I began by baking cakes and I started to experiment in college. In the beginning I used only three basic spices: salt, pepper and paprika. My aunt from Olsztyn learned me all about spices. My friends and my husband consider that I can good cook. They have the same views as regards to the design. I want to share with you my favorite recipes. Also I introduce the dishes of my childhood with my region Kurpiowszczyzny. The beginnings were interesting and difficult, but I try to be perfect in my actions. I don't care when I don't succeed to me something.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.