Przejdź do głównej zawartości

Duszona cebula z boczkiem / Stewed onions with bacon


Składniki / Ingredients:


4 sztuki cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellow
wędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste)
1 szklanka wody przegotowanej / 1 cup of boiled water
szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika
szczypta pieprzu / pinch of pepper
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon marjoram
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4

Najpierw kroimy boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba.

*****

First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep and has lid). We cut the onion into thin half-circle (I used a cabbage slicer). When the bacon is brown, we put onions and we fry until the onion has softened. Then, we turn down the gas, we add water, spices and we mix all components together very well. We cover lid on the pan and we cook all on low heat for about 20 minutes. We serve hot dish with croutons of bread.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).