Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne muffinki / Dry muffins


Składniki / Ingredients:


100 g sera koziego / 100 g goat cheese
garść pistacji / handful of pistachios
50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless
250 g mąki / 250 g flour
30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
50 g jogurtu / 50 g yogurt
1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper
1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14

Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Smacznego!

*****

First, we prepare ons, that we add to muffins. We cut goat cheese into cubes (preferably that he wasn't creamy). Pistachio (get rid of the shell) finely chop. We can cut olives or put their in entirety. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, salt, pepper) and mix wet ingredients together (eggs, oil, milk, yogurt). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. At the end, we add all ons and mix all. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Enjoy your meal!

Komentarze

  1. Lubię muffiny w formie wytrawnej, tutaj zwróciłam uwagę na czas pieczenia - strasznie długo jak na muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja :), powinnam uwzględnić, że większość ma nowe i sprawne piekarniki. W moim nawet nie wszystkie palniki działają :P. Piekłam około tego czasu, ale sądzę, że już w 20 minutach babeczki będą gotowe. Dlatego naniosłam poprawkę w przepisie ;). Dziękuję za ceną uwagę :) ...

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam.. wygląda smakowicie ! ;) na pewno wypróbuję ;) oczywiście obserwuję ;)
    zapraszam do siebie : http://angelusiek.blogspot.com/ ;)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Polecam były smaczne ;). Polecam też zamiast oliwek użyć suszonych śliwek, dodają one trochę słodyczy i też bardzo dobrze komponują się z serem kozim i pistacjami :).

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime