Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne muffinki / Dry muffins


Składniki / Ingredients:


100 g sera koziego / 100 g goat cheese
garść pistacji / handful of pistachios
50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless
250 g mąki / 250 g flour
30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
50 g jogurtu / 50 g yogurt
1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper
1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14

Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Smacznego!

*****

First, we prepare ons, that we add to muffins. We cut goat cheese into cubes (preferably that he wasn't creamy). Pistachio (get rid of the shell) finely chop. We can cut olives or put their in entirety. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, salt, pepper) and mix wet ingredients together (eggs, oil, milk, yogurt). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. At the end, we add all ons and mix all. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Enjoy your meal!

Komentarze

  1. Lubię muffiny w formie wytrawnej, tutaj zwróciłam uwagę na czas pieczenia - strasznie długo jak na muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja :), powinnam uwzględnić, że większość ma nowe i sprawne piekarniki. W moim nawet nie wszystkie palniki działają :P. Piekłam około tego czasu, ale sądzę, że już w 20 minutach babeczki będą gotowe. Dlatego naniosłam poprawkę w przepisie ;). Dziękuję za ceną uwagę :) ...

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam.. wygląda smakowicie ! ;) na pewno wypróbuję ;) oczywiście obserwuję ;)
    zapraszam do siebie : http://angelusiek.blogspot.com/ ;)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Polecam były smaczne ;). Polecam też zamiast oliwek użyć suszonych śliwek, dodają one trochę słodyczy i też bardzo dobrze komponują się z serem kozim i pistacjami :).

      Usuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).