Przejdź do głównej zawartości

Muffinki bananowo - czekoladowe / Muffins banana and chocolate


Składniki / Ingredients:

250 g kakao / 250 g cocoa
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma
31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar
250 g mąki do ciast / 250 g flour
4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
4 dojrzałe banany / 4 ripe bananas
cukier puder / powder sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 15

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!

*****

First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cocoa) and mix wet together (eggs, oil, milk, sugar and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. Then we add bananas which they are mixed and mix until uniform mass. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).