Przejdź do głównej zawartości

Napój antystresowy z melisą i galaretką cytrynową / Anti-stress drink with melissa and lemon jelly


Składniki na galaretkę cytrynową / Ingredients for lemon jelly:

2 cytryny / 2 lemons
3 łyżeczki żelatyny / 3 teasponns gelatine

Składniki na napój / Ingredients for drink:


3 łyżki soku z czarnego bzu / 3 tablespoons of juice with elderberry
napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup)
3 gruszki / 3 pears
500 g truskawek / 500 g strawberries
250 g malin / 250 g raspberries
3 łyżki cukru brązowego / 3 tablesponns brown sugar
2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 teasponns vanilla sugar


Sposób przygotowania galaretki / Preparation lemon jelly:
Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 3 godzin, ilość: 8 sztuka

Najpierw robimy galaretkę cytrynową (najlepiej 1 dzień wcześniej). Wyciskamy sok z dwóch cytryn i wlewamy go do garnka. Gotujemy sok na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki przewalamy ją do formy i wkładamy do lodówki do ścięcia się. Gotową galaretkę kroimy na bardzo drobną kostkę tak aby kawałki dały się wciągnąć przez słomkę.

Sposób przygotowania napoju / Preparation drink:
Przygotowanie: 20 min, ilość: ok. 4 porcji

Truskawki i maliny dokładnie myjemy i suszymy. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Potem miksujemy w sokowirówce wszystkie owoce. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (sok z czarnego bzu, napar z melisy i sok z owoców). Potem wkładamy trochę galaretki do szklanki, wlewamy napój i gotowe. Smacznego! 

*****

First, we do lemon jelly (the best, 1 day in early). We squeeze the juice of two lemon and pour his into the pot. We cook over a low heat. Then, we add 3 tablespoons or one leaf gelatine, we stir until gelatin dissolves (do not take off the pot from the heat). After preparing jelly, we pour her into a mold and put jelly in the fridge for cooling. The ready jelly, we cut into very small pieces so that the pieces have given you sucked through a straw. Thoroughly, we wash and dry strawberries and raspberries. We wash, peel, get rid of the seeds and cut pears into cubes. Then, we mix all the fruit in a juicer. We mix together all ingredients (juice of the elderberry, the infusion of melissa and fruit juice). Next, we put a little jelly into glasses, we pour a drink and the ready. Enjoy your meal!

Przepis na ziołowe orzeźwienie

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka