Przejdź do głównej zawartości

Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel


Składniki / Ingredients:
 

skórka z 2 pomarańczy / peel of 2 oranges
2 szklanki cukru białego / 2 cups white sugar
1 szklanka wody / 1 cup water


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 15 min


Stawiamy na gaz garnek z wodą (garnek napełniony wodą prawie do połowy). Obieramy pomarańcze ze skórek, tak aby jak najmniej było białej części. Jeśli zostanie jej sporo usuwamy ją nożem. Potem kroimy skórkę w kostkę. Pokrojoną skórkę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozbywamy się goryczy ze skórki. Po 15 minutach odlewamy skórkę. Robimy syrop cukrowy. Do garnka wlewamy szklankę wody i 2 szklanki cukru i wstawiamy na gaz. Wrzucamy skórkę z pomarańczy i gotujemy aż cukier się rozpuści, a woda się zredukuje. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy pozostałą wodę i skórka gotowa.

***** 

We put pot on gas with water (pot filled with water almost to the middle).We peel the oranges with skins, so that the least was the white part. If the lot the white part, we removed her with a knife. Then, we cut the peel into cubes. We thrown chopped peel into the boiling water and cook on low heat for 15 minutes. We get rid of the bitterness of the peel. After 15 minutes, we casting of water. We make sugar syrup. We pour a glass of water and 2 glasses of sugar in pot and insert on gas. We put orange peel in the pot with sugar syrup and cook until the sugar dissolves and the water to reduce. Boil for about 20 minutes on low heat. After this time, we casting of water and candied orange peel is ready.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka