Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe / Carrot cake


Składniki / Ingredients: 

250 g mąki / 250 g flour
100 g zmielonych orzechów laskowych / 100 g ground hazelnuts
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
3 jajka / 3 eggs
3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glass of brown sugar
szczypta soli / pinch of salt
8 marchewek / 8 carrots
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
olej / oil
bułka tarta / bread crumbs

Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość sztuk ok.: 10

Marchewki obieramy, myjemy i miksujemy w blenderze. Orzechy również miksujemy w blenderze lub kupujemy już zmielone. Potem przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon, sól) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (średnica 24 cm) wysmarowanej olejem i bułką tartą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 - 40 minut. Smacznego!

***** 

We peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Nuts also mixes in a blender or we buy they already grinded. Then, we prepare the dough. We mix dry ingredients together (flour, baking powder, nuts, cinnamon, salt) and mix wet ingredients together (eggs, sugar). We add the wet ingredients to dry and until uniform mass. At the end, we add grated carrot and mix all. We pour the dough into form (diameter 24 cm) greased with oil and bread crumbs. We put cake into a hot oven (180 degrees) for 35 - 40 minutes. Enjoy your meal!

Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel

Komentarze