Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z kurek / Cream of chanterelle soup


Składniki / Ingredients:


500 g kurek (świeże lub suszone) / 500 g chanterelle (fresh or dried)
2 marchewki / 2 carrots
1 cebula / 1 onion 

750 ml bulionu warzywnego / 750 ml vegetable broth
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic
2 ziemniaki / 2 potatoes 
2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 2 teaspoons of nutmeg
czarny pieprz / black pepper
sól / salt  

ostra papryka / hot paprika
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)
prażone pestki słonecznika / roasted sunflower seeds

oliwa / oil

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 4

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy wszystkie składniki. Marchewki, ziemniaki trzeba umyć, obrać i pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Ja użyłam suszonych grzybów, ale jeśli używamy świeżych, to trzeba kurki oczyścić, obrać i szybko przepłukac je pod bierzącą wodą (ewentualnie pokroić je na połówki). Następnie przekładamy warzywa do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez około 20 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy jogurt i przyprawy (według gustu). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z pestkami słonecznika. Smacznego!

*****

Before we begin to cook soup, get ready all the ingredients. You need to wash, peel and cut carrots, potatoes into approximately equal pieces. Also, you need peel and cut the onion into pieces. I used dried mushrooms, but if you use fresh mushrooms, must clean the chanterelles, peel and rinse them quickly under running water (possibly, you cut them into halves). Next, we put vegetables in a pot with a thick bottom, we add the oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we pour the vegetables broth and boil them for about 20 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the yoghurt and spices (according to taste). At the end, we mix everything of the blender to a homogeneous mass. Serve the soup with a sunflower seeds. Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka