Przejdź do głównej zawartości

Sos żurawinowy / Cranberry sauce


Składniki / Ingredients:


2 garści suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries
1 szklanka wody (250 ml) / 1 cup water (250 ml)
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
1 łyżka cukru brązowego / 1 tablespoon brown sugar
sok z pomarańczy / orange juice
2 łyżeczki soku z cytryny / 2 teaspoons lemon juice


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 12

Do gotującej się wody wrzucamy żurawinę, cukier. Mieszamy wszystko i gotujemy około 7 - 10 minut. Potem dodajemy cynamon i soki. Znowu wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut (około 5 minut). Studzimy i miksujemy w blenderze. Nadmiar wody redukujemy. Sos podajemy w temperaturze pokojowej, idealnie nadaje się do mięs pieczonych.

*****

We put the cranberries to boiling water, sugar. We mix everything and cook for about 7 - 10 minutes. Then, we add the cinnamon and juice. Again, we mix all and cook for a few minutes (about 5 minutes). We cool sauce and mix it all in a blender. We reduce excess water. Sauce served at room temperature, ideal for roasted meats.

Komentarze

  1. Bardzo lubię ten sos, robiłam go kiedyś z dodatkiem wina. Polecam tą kombinację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino, brzmi ciekawie :)
      Na pewno wypróbuję :)

      Usuń
  2. Coś nowego dla mnie, uwielbiam żurawinę, ale takiego sosu nigdy nie robiłam, z przyjemnością przygotuje wg Twojej receptury :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się taki pomysł na sosik :) od żurawiny jestem uzależniona więc z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime