Przejdź do głównej zawartości

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients: 

1 jajko / 1 egg
2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons
natural yoghurt
6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour
1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel
24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar
250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes
kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma 

mus brzoskwiniowy / peach mousse
prażone migdały / roasted almonds

 

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: dla 4 osób

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier, skórkę z cytryny, aromaty oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto może być lekko luźne i klejące. Trochę mąki wysypujemy na talerzu. Formujemy małe placuszki, które otaczamy w mące. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu na oleju lub maśle do zarumienia się z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu i studzimy. Przed podaniem polewamy je musem oraz posypujemy migdałami. Możemy do nich dodać ulubione owoce sezonowe.


*****

Crush the cottage cheese with a fork. We add egg, sugar, lemon peel, aromas and yoghurt. We mix all togheder, thoroughly and then add the flour and mix again. The dought can be slightly loose and sticky. Grab a plate and dump some flour on it. We form small pancakes and coat them in flour. We put them on a hot pan and fry over low heat in oil or butter until golden brown on both sides. Remove hot, brown pancakes from the oil, drain on paper towels and cool. Before serving, we pour the mousse over them and sprinkle with almonds. We can add our favorite seasonal fruits to the dish.
 

Komentarze

  1. Fajne placuszki. Mniammm...Mam w lodówce serek z wanilią i jutro na śniadanie usmażę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki to danie na każdy posiłek. Jestem łasuchem, więc zacznę od jutrzejszego śniadania ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardziej wolę wytrawne placuszki, ale te wyglądają bardzo samcznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka