Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese


Składniki / Ingredients:

makaron spaghetti / pasta spaghetti
180 g wędzonego tofu / 180 gsmoked tofu
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
2 marchewki / 2 carrots
cebula / onion 
pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine
szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt
szczypta pieprzu / pinch of papper 
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

 

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 25 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 3 

Zaczniemy od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Marchewkę i makaron gotujemy al dente i następnie przygotowujemy sos. Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia się. Dodajemy marchewkę, sos oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodajemy wino i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru płynów. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, delikatnie mieszamy i farsz gotowy. Na talerzu układamy makaron, farsz i posypujemy startym serem, smacznego :)!


*****

We start with the preparation of individual ingredients of the dish. We boil the carrots and pasta al dente and prepare the sauce. Grate the cheese. We fry the cut onion into cubes in hot oil in a frying pan until soft. Then, we add the cut tofu into cubes and fry everything until golden brown. We add carrots, sauce and spices and fry over low heat for 5 minutes. Finally, we add the wine and mix everything thoroughly. All fry over low heat for about 20 minutes to reduce excess fluid. Take the pan off the heat and add the cherry tomatoes cut in half, gently mix and the stuffing is ready. Arrange on a plate pasta, stuffing and sprinkle with grated cheese, enjoy your meal :)!.
 

Polecam / Recommend:

Sos pomidorowy / Tomato sauce

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka