Składniki / Ingredients:
naleśniki / pancakes
180 g wędzonego tofu / 180 gsmoked tofu
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
300 g groszek i marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone) / 300 g peas and carrots cooked by steaming (fresh or frozen)
czerwona cebula / red onion
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine
szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt
szczypta białego pieprzu / pinch of white papper
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yogurt
2 łyżeczki sosu słodkiego chili / 2 teaspoons sweet chili sauce
sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 6
Zaczniemy
od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Naleśniki każdy
umie robić, więc ten etap pominę ;). Groszek i marchewkę (świeże warzywa
trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min i
następnie przygotowujemy sos pomidorowy i jogurtowy z chili (jogurt
mieszmy z sosem słodkie chili). Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną
w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej
patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy
wszystko do zrumienia się. Dodajemy warzywa, sos pomidorowy oraz przyprawy i
dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodajemy wino i mieszamy
wszystko dokładnie. Dusimy przez około 20 minut na wolnym
ogniu do zredukowania nadmiaru płynów. Zdejmujemy patelnię z ognia i
dodajemy starty ser, delikatnie mieszamy i
farsz gotowy. Na talerzu układamy naleśnika, dodajemy farsz, zawijamy naleśnika i następnie
polewamy go sosem jogurtowym z chili, smacznego :)!
*****
We
start with the preparation of individual ingredients of the dish.
Everyone knows how to make pancakes, so I'll skip this stage ;). Peas
and carrots (fresh vegetables must be washed, peeled and cut) steam cook
about 20 minutes and prepare the tomato sauce and yoghurt sauce with
chili (natural yoghurt and sweet chili sauce mix together). Grate the
cheese. We fry the cut onion into cubes in hot oil in a frying pan until
soft. Then, we add the cut tofu into cubes and fry everything until
golden brown. We add vegetables, tomato sauce and spices and fry over
low heat for
5 minutes. Finally, we add the wine and mix everything thoroughly. All
fry over low heat for about 20 minutes to reduce excess fluid. Take the
pan off the heat and add grated cheese,
gently mix and
the stuffing is ready. Arrange on a plate pancakes, add stuffing, wrap a
pancake and then pour it the yoghurt sauce with chili, enjoy your meal
:)!.
Polecam / Recommend:
Sos pomidorowy / Tomato sauce
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).