Składniki / Ingredients:
250 g masło roślinne / 250 g margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough
3 jajka / 3 eggs
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
3 banany / 3 bananas
2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa
6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates
kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor
80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts
1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka
Najpierw
rozpuszczamy masło roślinne na patelni i studzimy. Mieszamy ze sobą suche
składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao). Jajka ubijamy cukrem
waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na
końcu dodajemy margarynę, aromaty, pokrojone banany oraz rozdrobione daktyle i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą
masę. Gotową masę wlewamy do blaszki, układamy orzechy (wcześniej mieszamy je z 1 łyżką miodu) na masie i
delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Prosto i smacznie!
*****
First,
we melt the margarine in a pan and cool. We mix dry ingredients (flour, baking
powder and cocoa), together. We whip eggs with vanilla sugar, we add dry
ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine, flavors, sliced bananas and shredded dates
and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished
dough, we pour into baking plate and arrange the nuts (before that, we mix them with one tablespoon of honey) on the dough
and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (180 degrees) and bake for 40 minutes. Simple and delicious!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).