Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts


 Składniki / Ingredients:

250 g masło roślinne / 250 g margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough
3 jajka / 3 eggs
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
3 banany / 3 bananas
2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa
6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates
kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor

80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts
1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka

Najpierw rozpuszczamy masło roślinne na patelni i studzimy. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao). Jajka ubijamy cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę, aromaty, pokrojone banany oraz rozdrobione daktyle i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do blaszki, układamy orzechy (wcześniej mieszamy je z 1 łyżką miodu) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Prosto i smacznie!

*****

First, we melt the margarine in a pan and cool. We mix dry ingredients (flour, baking powder and cocoa), together. We whip eggs with vanilla sugar, we add dry ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine, flavors, sliced ​​bananas and shredded dates and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into baking plate and arrange the nuts (before that, we mix them with one tablespoon of honey) on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (180 degrees) and bake for 40 minutes. Simple and delicious!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6