Przejdź do głównej zawartości

Grzanki z chleba / Toast with bread


Składniki / Ingredients:

2 jajka / 2 eggs
4 kromki chleba / 4 slices of bread
trochę mleka / a little milk
olej do smażenia / oil for frying

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: 5 minut, ilość porcji: 4

Najpierw roztrzepujemy jajka na talerzu, dodajemy mleko i mieszamy. Moczymy chleb w mieszaninie i pozostawimy na chwilę. Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy chleb na niej. Smażymy chleb aż się zarumieni z obu stron.

*****

First, we disorder eggs on a plate and we add milk and mix all. We soak the bread in the mixture and leave him for a while. We heat the oil in a pan and we put the bread on a pan. We fry the bread until golden on both sides.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan