Przejdź do głównej zawartości

Omlet jabłkowy / Omelette with apples

 

Składniki / Ingredients: 

4 jajka / 4 eggs
200g jogurtu naturalnego / 200 g
natural yoghurt
3/4 kubka mąki pszennej / 3/4 cup of flour
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 teaspoon baking powder
30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
2 jabłka / 2 apples
uprażone orzeszki pinii / roasted pine nuts
cukier puder / powdered sugar
olej / oil 
sos owocowy / fruit sauce
naczynie żaroodporne (25 x 25 cm) / heat-resistant vessel (25 x 25 cm)

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 35 min, ilość porcji: 4 

Jabłka myjemy, obieramy i jedno z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugie jabłko kroimy na półksiężyce. Naczynie żaroodporne wysmarujemy olejem lub masłem. Jajka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i jogurtem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Potem dodajemy do miski z ciastem starte jabłko i znowu mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej, dzielimy na kawałki. Przed podaniem, omlet posypujemy cukrem pudrem, orzeszkami, polewamy sosem oraz ozdabiamy kawałkami jabłka. Smacznego!


*****

We wash the apples, peel them and grate one of them on a large mesh grater. We cut the second apple into the half-moon. Grease the heat-resistant vessel with oil or butter. We beat the eggs with vanilla sugar, cinnamon and yoghurt. We add the sifted flour with baking powder and mix all until smooth. Then, we add the grated apple to the bowl with dough and mix it again. We pour the finished dough into a dish and put into a hot oven (180 degrees) for 35 minutes. After baking, let omelette cool at room temperature and then, we divide it into pieces. Before serving, we sprinkle the omelette with powdered sugar, nuts, pour the sauce and garnish with apple of pieces. Enjoy your meal!
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan