Przejdź do głównej zawartości

Omlet jabłkowy / Omelette with apples

 

Składniki / Ingredients: 

4 jajka / 4 eggs
200g jogurtu naturalnego / 200 g
natural yoghurt
3/4 kubka mąki pszennej / 3/4 cup of flour
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 teaspoon baking powder
30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
2 jabłka / 2 apples
uprażone orzeszki pinii / roasted pine nuts
cukier puder / powdered sugar
olej / oil 
sos owocowy / fruit sauce
naczynie żaroodporne (25 x 25 cm) / heat-resistant vessel (25 x 25 cm)

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 35 min, ilość porcji: 4 

Jabłka myjemy, obieramy i jedno z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugie jabłko kroimy na półksiężyce. Naczynie żaroodporne wysmarujemy olejem lub masłem. Jajka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i jogurtem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Potem dodajemy do miski z ciastem starte jabłko i znowu mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej, dzielimy na kawałki. Przed podaniem, omlet posypujemy cukrem pudrem, orzeszkami, polewamy sosem oraz ozdabiamy kawałkami jabłka. Smacznego!


*****

We wash the apples, peel them and grate one of them on a large mesh grater. We cut the second apple into the half-moon. Grease the heat-resistant vessel with oil or butter. We beat the eggs with vanilla sugar, cinnamon and yoghurt. We add the sifted flour with baking powder and mix all until smooth. Then, we add the grated apple to the bowl with dough and mix it again. We pour the finished dough into a dish and put into a hot oven (180 degrees) for 35 minutes. After baking, let omelette cool at room temperature and then, we divide it into pieces. Before serving, we sprinkle the omelette with powdered sugar, nuts, pour the sauce and garnish with apple of pieces. Enjoy your meal!
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.