Składniki / Ingredients:
1 jajko / 1 egg
2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt
6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour
1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel
24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar
250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes
kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma
mus brzoskwiniowy / peach mousse
prażone migdały / roasted almonds
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: dla 4 osób
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier, skórkę z cytryny, aromaty oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto może być lekko luźne i klejące. Trochę mąki wysypujemy na talerzu. Formujemy małe placuszki, które otaczamy w mące. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu na oleju lub maśle do zarumienia się z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu i studzimy. Przed podaniem polewamy je musem oraz posypujemy migdałami. Możemy do nich dodać ulubione owoce sezonowe.
Polecam / Recommend:
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).