Przejdź do głównej zawartości

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

 

Składniki / Ingredients: 

1 jajko / 1 egg
2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons
natural yoghurt
6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour
1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel
24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar
250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes
kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma 

mus brzoskwiniowy / peach mousse
prażone migdały / roasted almonds 

 

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: dla 4 osób

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier, skórkę z cytryny, aromaty oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto może być lekko luźne i klejące. Trochę mąki wysypujemy na talerzu. Formujemy małe placuszki, które otaczamy w mące. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu na oleju lub maśle do zarumienia się z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu i studzimy. Przed podaniem polewamy je musem oraz posypujemy migdałami. Możemy do nich dodać ulubione owoce sezonowe.


*****

Crush the cottage cheese with a fork. We add egg, sugar, lemon peel, aromas and yoghurt. We mix all togheder, thoroughly and then add the flour and mix again. The dought can be slightly loose and sticky. Grab a plate and dump some flour on it. We form small pancakes and coat them in flour. We put them on a hot pan and fry over low heat in oil or butter until golden brown on both sides. Remove hot, brown pancakes from the oil, drain on paper towels and cool. Before serving, we pour the mousse over them and sprinkle with almonds. We can add our favorite seasonal fruits to the dish.
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6