Przejdź do głównej zawartości

Sos winegret / Vinaigrette


Składniki / Ingredients:


1 łyżeczka ziół prowansalskich / 1 teaspoon herbes de provence
1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon salt
1/2 łyżeczki cukru / 1/2 teaspoon sugar
1 łyżeczka musztardy (Dijon) / 1 teaspoon mustard (Dijon)
1 łyżka octu winnego / 1 tablespoons vinegar
1 łyżka octu balsamicznego / 1 tablespoons balsamic vinegar
3 łyżki oliwy z oliwek / 3 tablespoons olive oil
3 łyżki oliwy / 3 tablespoons oil
0/5 łyżeczki miodu / 0/5 teaspoon honey


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 5 min, ilość porcji: ok. 4

Wszystkie składniki wlewamy do miski i mieszamy ze sobą. Sos gotowy :).

*****

We put all the ingredients into a bowl and mix them together. Sauce is ready :).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan