Składniki / Ingredients:
4 cukinie / 4 courgettes
1 (400 g) puszka pomidorów cherry bez miąższu / 1 (400 g) can of cherry tomatoes without pulp
70 g parmezanu (starty) / 70 g parmesan (grated)
1 łyżeczka bazyli / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
szczypta soli / pinch of salt
10 oliwek zielonych (pokrojone) / 10 green olives (sliced)
10 oliwek czarnych (pokrojone) / 10 black olives (sliced)
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
oliwa na patelnię / oil in a frying pan
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2
Przygotuj makaron z cukinii. Szatkownicą lub obierakiem pokrój cukinię wzdłuż w długie cienkie wstążki, bez środka z pestkami to wyrzucamy. Pokrój wstążki na 3 lub 4 cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory cherry i czosnek, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Potem widelcem rozdrobnij sos pomidorowy, wymieszaj z oliwkami i solą, dopraw bazylią i oregano. Zdejmij z ognia, włóż na minutę cukinię i wymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia.
*****
We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We cut the ribbon into 3 or 4 thin strips. We heat the oil in a large skillet, we add the cherry tomatoes, garlic and we cook simmer for 10 minutes. Then, we shred the tomatos a fork, we mix all with olives, salt, basil and oregano. We remove skillet from the heat, we put a zucchini on skillet for minute and we stir to warm and cover her the sauce. We put strips of zucchini on plates, sprinkle with plenty of grated parmesan and we give with hot buns focaccia from the oven.
Przepis na bułeczki focaccia / Recipe for buns focaccia
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).