Przejdź do głównej zawartości

Omlet z cukinią i parmezanem / Omelette with zucchini and parmesan cheese



Składniki / Ingredients:


1 cukinia / 1 zucchini
6 jajek / 6 eggs
1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions
50 g startego sera parmezanu / 50 g grated parmesan cheese
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon of basil
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli / pinch of salt
szczypta pieprzu ziołowego / pinch of pepper herbal
naczynie do pieczenia / baking dish


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6

Siekamy drobno cebulę i wsypujemy ją na rozgrzaną patelnię z podgrzaną oliwą. Delikatnie podsmażamy cebulę. Umyj i pokrój w cienkie plasterki cukinię (za pomocą szatkownicy zajmie to tylko chwilę). Wsypujemy cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy cukinia zrobi się półprzezroczysta (cukinia powinna pozostać chrupiąca), zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do ostudzenia. W misce rozbijamy jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz bazylią. Następnie dodajemy sera oraz cukinię z cebulą i wszystko mieszamy. Naczynie smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Wlewamy mieszaninę do naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na górną półkę na 30 minut (aż omlet zrobi się złoty na powierzchni). Przed podaniem omletu zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.

*****

We finely chop the onion and we pour on the hot pan with heated oil. Gently, we fry the onion. We wash and slice the zucchini into thin slices (using a peelers it is only takes a moment). We pour the zucchini to the pan with the onions and increase the fire. We add salt for the zucchini and we fry in a pan for 4-5 minutes. When, the zucchini make translucent (zucchinis should remain crunchy), we remove the pan from fire and we leave a zucchini aside to cool. In a bowl, we pitched eggs. We add pepper, salt and basil. Then, we add the cheese, zucchini with onions and we mix everything. We smear butter baking dish or we use parchment paper. We pour the mixture into the dish and put into a hot oven (180 degrees) to the top shelf for 30 minutes (until, omelette make golden on the surface). Before serving omelet, we leave it for a while to cool down.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka