Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup


Składniki / Ingredients:


1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin
1 marchewka / 1 carrot
1 cebula / 1 onion
3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
imbir / ginger
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
kawałek masła / piece of butter
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)
prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez 30 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i przyprawy (po 0,5 łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z łyżką jogurtu i pestkami z dyni. Smacznego!

*****

Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut pumpkin, carrot and onion into pieces. Then, we put them in a pot with a thick bottom, we add the olive oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we pour the chicken broth and boil them for 30 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the butter and spices (0.5 teaspoons). At the end, we mix everything of the blender to a homogeneous mass. Serve the soup with a spoon of yogurt and pumpkin seeds. Enjoy your meal!

Zdrowy obiad

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka