Przejdź do głównej zawartości

Mini placek lotaryński / Mini Quiche Loren


Składniki / Ingredients:

Kruche ciasto / The shortcrust cake:


180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie
90 g masła / 90 g butter
1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar
2 żółtka / 2 egg yolks
kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6)
szczypta soli / pinch of salt

Masa / Mass:


150 g wędzonego boczku / 150 g smoked bacon
300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12%
4 jajka / 4 eggs
2 żółtek / 2 egg yolks
szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto tak bay było trochę większe niż nasza forma do pieczenia. Formy smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut do zarumienia się.

*****

First, we must knead the dough, we mix butter, sugar and salt with together. Then, we add the sieved flour, egg yolk and a few tablespoons of water. We mix everything together until you get the consistency of sand. Next, we knead the dough using your hands. Ready the dough, we warp in plastic and we put them in the refrigerator on night. Remove the dough from the refrigerator 30 minutes before rolling out. We should hit the dough a few times before rolling out, will better rolling out. We roll out the dough so the by was a little bigger than our baking forms. We smear butter of baking forms and we put the dough on forms. We remove excess dough by means of a roller and then, we press the dough into the forms. We smear protein of dough and put then in the fridge for 30 minutes to cool. When the dough to cool, we make a mass. We cut bacon and fry them in a pan. We put fried bacon on paper towel to drain off excess fat from it. Then, we mix eggs, egg yolks salt and pepper together. We add cream and mix together. We take a forms with a dough, we put a little bacon and pour a little mass (about 3/4). We put forms into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes to blush.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka