Przejdź do głównej zawartości

Tortilla z warzywami i sosem pomidorowym / Tortilla with vegetables and tomato sauce


Składniki / Ingredients:


1 ogórek / 1 cucumber
1 marchewka / 1 carrot
1 rzodkiewka / 1 radish
mix sałat / mix lettuces
1 pomidor / 1 tomato
4 tortille / 4 tortillas
starty parmezan / grated parmesan
sos pomidorowy / tomato sauce
wykałaczki / toothpicks


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4

Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Podobnie robimy w przypadku marchewki i rzodkiewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów i rzodkiewki. Następnie kładziemy ogórka i marchewkę. Wszystko polewamy sosem i serem, zawijamy tortillę i spinamy ją wykałaczkami. Podobnie postępujemy z pozostałymi tortillami i kładziemy je na blaszce do pieczenia. Tortille wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) na około 15 minut.

*****

First, we have to prepare all the ingredients of the food. We wash cucumber thoroughly, dry and grate into longitudinal strips. Similarly we do in the case of carrot and radish. We wash carrot, peel and grate into longitudinal strips. We wash radish and grate radish into thin slices. We cut tomato into small pieces. We grate parmesan cheese. Then, we fry the tortillas in the pan, lightly. First, we put mix salads, then a few slices of tomato and radish on tortilla. Then, we put the cucumber and carrot. All, we pour the tomato sauce and cheese, we wrap tortillas and fasten her toothpicks. Similarly, we proceed with the remaining tortillas and put them on a baking plate. We put ready tortillas into a hot oven (150 degrees) for about 15 minutes. 

Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka