Składniki / Ingredients:
250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough
4 jajka / 4 eggs
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar
czereśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted)
tortownica / springform pan
Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12
Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Świeże czereśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy czereśnie na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!
*****
First, we melt the margarine in a pan and cool. Fresh cherries need a good wash, dry and delete pitted. We mix dry ingredients (flour and baking powder) together. We whip eggs with sugar and vanilla sugar, we add dry ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the cherries on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake for 30 minutes. Simple and delicious!
Dziękuje za nominację, zapoznałam się na czym to polega. Chętnie wezmę w tym udział. Rozumiem, że zadam mi teraz Pani 11 pytań.
OdpowiedzUsuń