Przejdź do głównej zawartości

Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries


Składniki / Ingredients:

250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone
250 g truskawkek / 250 g strawberries
mus truskawkowy / strawberry mousse
1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36%
200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies
3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar
1 żółtko / 1 egg yolk



Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji: 6

Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego!

*****

We begin by crushing biscuits in a blender. We put them on the bottom of the cups or glasses with a flat bottom. We pour one tablespoon of strawberries mousse on the biscuits. Then, we whip egg yolk with powdered sugar in the bowl. Then, we whip the cream in another bowl. We mix the egg yolks with the mascarpone, then we add the whipped cream and gently stir to a homogeneous mass. We put mass at the crushed biscuits with mousse. At the top of the dessert, we put strawberries for decoration. Dessert cool it in the refrigerator at least 3 hours, bon appetit! 

Przepis na mus truskawkowy / Recipe for Strawberry mousse

Komentarze