Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne gofry / Dried waffles


Składniki / Ingredients:

Składniki na ciasto / Ingredients for the dough

1/2 szklanki oleju / 1/2 cup of oil 

3 jajka / 3 eggs
2 szklanki mąki pełnoziarnistej / 2 cups of flour wholemeal
1 szklanka mleka / 1 cup of milk
1 łyżeczkę ziół prowasalskich / 1 teaspoon of provencal herbs
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
3 łyżeczki proszku do pieczenia / 3 teaspoons baking powder
szczypta soli / pinch of salt 

Składniki dodatków / Ingredients of additives

200 g rukoli / 200 g rocket salad
100 g sera pleśniowego typu blue / 100 g blue cheese
100 g czarnych oliwek bez pestek / 100 g black seedless olives
kilka mandarynek / a few mandarins
oliwa z oliwek / olive oil

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: ok. 10 min, ilość porcji: 6

Najpierw przygotowujemy ciasto na gofry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę i piec około 5 - 10 minut. Potem ser pleśniowy typu blue kroimy w kostkę, czarne oliwki w plasterki, a obrane mandarynki rozdzielamy na części i każdą cześć kroimy na pół. Rukole myjemy i suszmy lub kupujemy już umytą. Na gotowe gofry kładziemy garść rukoli, trochę oliwek, sera i mandarynek. Całość polewamy oliwą z oliwek. 

***** 

First, we prepare the dough for waffles. We thoroughly mixed all the ingredients together. On the hot plate tool for waffles, we pour 1 portion of dough. We close the top cover and we bake for about 5 - 10 minutes. Then, we cut the blue cheese into cubes, cut black olives into slices and the peeled mandarins we separate into parts and cut each part in half. We wash rukole and dry or buy already washed. We put a handful of rocket salad, some olives, cheese and mandarins on ready waffles. The whole, we pour with olive oil.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan