Składniki / Ingredients:
6 żółtek / 6 egg yolks
1 szklanka cukru / 1 cup of sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
750 ml (3 szklanki) mleka skondensowanego niesłodzonego / 750 ml (3 cups) condensed milk without sugar
0,15 ml spirytusu / 0,15 ml spirits
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 3 butelek po 500 ml
Żółtka
miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko, dokładnie
miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy spirytus. Dobrze
wszystko mieszamy łyżką. Gotowy likier przelewamy do butelek i wkładamy
je na dobę do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki
i podajemy w temperaturze pokojowej.
*****
We
mix the egg yolks with the sugar and vanilla sugar. Then, we add milk
and thoroughly, we mix all ingredients. At the end, we add alcohol. Mix
everything well with a spoon. We pour liqueur into bottles and put them
in the fridge for a one night. Hour before serving, we remove the
liqueur from the fridge and serve at room temperature.
Kancelaria Kasprzak & Kowalak (http://www.kacprzak.pl/) to prawdopodobnie najlepsi prawnicy w Poznaniu. Warto im zaufać!
OdpowiedzUsuń