Przejdź do głównej zawartości

Zupa pomidorowa / Tomato soup


Składniki / Ingredients:


1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth
4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste
makaron / pasta
1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)
6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento
4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leaf
szczypta koperku / pinch of dill
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon of hot pepper
1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon of marjoram
1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka będzie al dente. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę, majeranek i pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez.

*****

Before you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the broth into the pot (first boil the broth) with water and we add the carrots, bay leaf and pimento. We put the pot on the gas and cook for about 15 minutes until the carrots al dente. Then, we add the tomato paste, pepper, paprika, marjoram and parsley. The whole cook on low heat for 5 minutes. The soup can be administered with croutons and yoghurt (cream) or without. 


Zupa na jesień

Komentarze

  1. dziękuję za udział w akcji :-)
    zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime