Przejdź do głównej zawartości

Zupa pomidorowa / Tomato soup


Składniki / Ingredients:


1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth
4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste
makaron / pasta
1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)
6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento
4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leaf
szczypta koperku / pinch of dill
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon of hot pepper
1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon of marjoram
1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka będzie al dente. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę, majeranek i pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez.

*****

Before you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the broth into the pot (first boil the broth) with water and we add the carrots, bay leaf and pimento. We put the pot on the gas and cook for about 15 minutes until the carrots al dente. Then, we add the tomato paste, pepper, paprika, marjoram and parsley. The whole cook on low heat for 5 minutes. The soup can be administered with croutons and yoghurt (cream) or without. 


Zupa na jesień

Komentarze

  1. dziękuję za udział w akcji :-)
    zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan