Przejdź do głównej zawartości

Cytrynowe naleśniki z twarożkiem, kremem cytrynowy i pomarańczą / Lemon pancakes with cottage cheese, lemon cream and orange


Składniki / Ingredients:


1 (250 ml) szklanka mleka / 1 (250 ml) cup of milk
1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water
2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes
3 jajka / 3 eggs
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
szczypta soli / pinch of salt
skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon
sok z 1 cytryny / juice of 1 lemon
1 łyżeczka aromatu cytrynowego / 1 teaspoon lemon aroma
500 g twarogu półtłustego / 500 g curd semi greasy
150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar
1 żółtko / 1 egg yolk
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10

Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy je kremem cytrynowym i przyozdabiamy kawałkami pomarańczy. Prosto i smacznie!

*****

First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar, aroma, juice of lemon, peel and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and yogurt, then we mix everything together very well. We wrap pancakes with cheese in scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we pour them lemon cream and we decorate pieces of orange. Simple and delicious!

Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream

Komentarze

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za zaproszenie do konkursu :). Popatrzę i zapoznam się z konkursem. Jak wymyślę coś do 5 lutego to się zgłoszę ;) .....

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas

Składniki / Ingredients: 350 g kaszy jaglanej / 350 g groats millet 190 g koncentratu pomidorowego / 190 g tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczki / soy sauce about 1 teaspoons starty parmezan / grated parmesan 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki majeranku / 2 teaspoons marjoram szczypta soli / pinch of salt 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu / 1/2 teaspoon of black pepper 1/2 łyżeczka ostrej papryki / 1/2 teaspoon of hot pepper 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric zielony groszek / green peas

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.