Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy deser na zimno / Strawberry dessert on cold



Składniki / Ingredients:

150 g herbatników / 150 g biscuits
450 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex / 450 g frozen strawberries without stalks Hortex
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
skórka z cytryny / peel with lemon
1/2 soku z cytryny / 1/2 juice with lemon
ksylitol / xylitol
360 g jogurtu greckiego gęsty / 360 g greek yogurt dense
kilka kropli aromatu waniliowego i cytrynowego / a few drops of vanilla and lemon aromas
mandarynki / mandarines


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 1 godziny, ilość porcji: 6


Najpierw do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki (ile chcemy). Potem przygotowujemy mus truskawkowo - jogurtowy. Truskawki miksujemy blenderem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie robimy mus jogurtowy. Do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki ksylitolu, cukier waniliowy, aromaty i dokładnie mieszamy wszystko mikserem. Możemy połączyć ze sobą oba musy lub nałożyć je do pucharków oddzielnie robiąc warstwy. Przygotowany mus wykładamy na pokruszone herbatniki. Górę deseru ozdabiamy również pokruszonymi herbatnikami oraz kawałkiem mandarynki. Przed podaniem wkładamy deser do lodówki aby się schłodził.

*****

First, we put the crumbled biscuits into the cups (if you like). Then, we prepare strawberry and yoghurt mousse. Mix the strawberries by blender, we add 2 tablespoons of xylitol, peel and lemon juice. Mix everything thoroughly. Then, we make yoghurt mousse. We add 2 tablespoons of xylitol, vanilla sugar, drops to greek yogurt and mix thoroughly by mixer. We can combine the two mousses together or apply separately to the cups by making the layers. We put mousse on crumbled biscuits. Also, we decorate the top of the dessert with crumbled biscuits and a piece of mandarin. Before serving, we put the dessert in the fridge to cool.

Komentarze