Przejdź do głównej zawartości

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel


Składniki / Ingredients:

krem pomarańczowy / orange cream
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel
8 marchewek / 8 carrots
3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar
250 g mąki / 250 g flour
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder
3 jajka / 3 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
szczypta soli / pinch of salt
cukier puder / powder sugar


Sposób przygotowania /
Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14

 
Najpierw obieramy marchewki, myjemy i miksujemy w blenderze. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, cukier). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu pomarańczowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Potem posypujemy babeczki skórką. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!

*****

First, we peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Next, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cinnamon, salt) and mix wet together (eggs, oil, sugar). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. Finally, we add the carrot and mix all, exactly. We pour a little the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add a teaspoon of cream orange. Next, we pour the rest of the dough into muffin tins so as to cover the cream. Then, we sprinkle muffins candied orange peel. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Just before serving, we sprinkle muffins a powder sugar, enjoy your meal!

Przepis na krem pomarańczowy / Recipe for orange cream
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka