Przejdź do głównej zawartości

Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-bean


Składniki / Ingredients:


makaron cannoli / pasta cannoli
500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka / 2 teaspoons seasoning for chicken
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
sos pomidorowy / tomato sauce
zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml
soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml
50 g masła / 50 g butter
fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming
szczypta cukru / pinch of sugar
szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
wędzony boczek / smoked bacon


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4

Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę polewamy roztopionym masłem.

*****

We cook pasta al dente (I used almost the whole package of pasta 500 g to dish). We fry the meat in olive oil to hot pan. We add to meat a pinch of salt, chicken of seasoning, garlic and mix. The whole cook for about 20 minutes. We cut bacon and fry in olive oil to hot pan, then withdraw it from the excess fat. We smear butter baking dish. First, we put the pasta, then we put chicken and vegetables (peas and lentils). Then again we put a layer of pasta. All, we pour tomato sauce, sprinkle with grated cheese and bacon. We put the dish in the oven (180 degrees) for about 20 minutes. As a supplement prepare string-bean. We fry it in olive oil to hot pan, season with salt, sugar, paprika and pepper. We mix string-bean and cook for about 10 minutes. We pour melted butter string-bean. 

Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce

W parze ze zdrowiem

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka